Hoge kwaliteit Zeemeermin artikelen

Binnen 1 tot 2 werkdagen geleverd

1000+ positieve reviews

Bestaan zeemeerminnen?

Bestaan zeemeerminnen? Het antwoord op die vraag is geen eenvoudige ja of nee. In de wetenschap is iedere wetenschapper het er in ieder geval over eens, zeemeerminnen bestaan niet. Maar toch bestaat er een geschiedenis van verhalen over zeemeerminnen die honderden jaren terug gaan. In dit artikel gaan we terug in de tijd en kijken we naar de vele mythes en verhalen over het bestaan van zeemeerminnen.

Let op: De liefde voor zeemeerminnen is gecreëerd door Disney, voordat Disney de geliefde films over de kleine zeemeermin maakte, waren zeemeerminnen niet zo lief als we altijd dachten, en werden ze soms zelfs met heksen vergeleken. Als je verder leest, kun je dus ook dus ook enge verhalen over zeemeerminnen lezen.

Oude verhalen over echte zeemeerminnen (en zeemannen)

Zeemeerminnen werden pas als echt beschouwd in de tijd van de middeleeuwen, dat is wanneer ze voor het eerst naast waterdieren en walvissen werden geschilderd. Zeilers en bewoners in kuststeden over de hele wereld vertelden dat ze tijdens hun boottochten echte zeemeerminnen en zeemannen tegenkwamen. Één van de oudste verhalen die dicht bij Nederland staat, is een verhaal uit de 17e eeuw waarin Nederlanders beweerde dat een zeemeermin via een dijk Nederland was binnengekomen en daarbij gewond was geraakt. Ze werd naar een nabijgelegen meer gebracht en werd al snel weer gezond. Ze werd uiteindelijk een productieve burger, leerde Nederlands spreken, huishoudelijke taken uitvoeren en bekeerde zich tot het katholieke geloof.

Een andere zeemeermin ontmoeting die ooit als een waargebeurd verhaal werd verteld, wordt beschreven in Edward Snow’s “Incredible Mysteries and Legends of the Sea”. Een zeekapitein voor de kust van Newfoundland beschreef zijn ontmoeting in 1614. Kapitein John Smith zag een echte zeemeermin rondzwemmen en verteld hier later over aan Edward Snow. De zeemeermin had grote ogen, een fijn gevormde maar korte neus en mooie oren die langer waren dan die van een mens. Ook vertelde John Smith dat ze lang groen haar had en er aantrekkelijk uit zag. Hij was volgens eigen zeggen direct verliefd en zag pas dat ze half vis was toen ze plotseling naar beneden dook.

Het eerste verhaal over een zeemeermin

Het eerste verhaal over een zeemeermin gaat over de Assyrische godin ‘Atagaris’ en is 3000 jaar oud. Een sprookjesachtig verhaal met een donkere achtergrond. Het verhaal verteld hoe de godin Atagaris per ongeluk haar sterfelijke geliefde Hadad dood. Ze was zo verdrietig door haar verlies, dat ze zichzelf liet verdrinken in een meer, maar de goden redden haar en veranderden haar in een zeemeermin.

Bekende nep zeemeermin

Rond 1800 waren mensen in het algemeen zeer geïnteresseerd in zeemeerminnen. Iedereen wilde een echte zeemeermin zien. Dus begon men nep zeemeerminnen te maken. Vroeger had je showmannen die shows maakte die tot de verbeelding spraken, zo was er de grote showman P.T. Barnum die de “Feejee zeemeermin” in 1840 tentoonstelde. Het werd een van zijn meest populaire attracties. Voor 50 cent kreeg je een grotesk nep-lijk te zien met het hoofd en de ledematen van een aap en het onderste deel van een vis. De mooie schone Ariel met tot de verbeelding sprekende groene haren waar iedereen op hoopte, kwam er niet eens bij in de buurt. Toch geloofde veel mensen toen der tijd dat zeemeerminnen en zeemeermannen er zo uit zagen.

Het verhaal van de kleine zeemeermin

Het verhaal over de bekende nep zeemeermin is de inspiratie bron geweest van vele verhalen en mythes over zeemeerminnen. Toch waren er al eerder verhalen die zeemeerminnen niet zo sprookjesachtig verbeelden. Zo is er het verhaal waarmee Disney de zeemeermin heeft omgetoverd van heksachtige kwade vismens tot mooi zeemeer mens met lange groene haren. Dat is het grimmige, duistere verhaal van Hans Christian Andersen, gepubliceerd in 1837, dat het sprookjesachtige verhaal verteld dat we vandaag de dag kennen als ‘De Kleine Zeemeermin’. Het originele boek gaat over een naamloze zeemeermin die een vreselijk pact aan gaat: ze laat haar tong door een zeeheks uitsnijden in ruil voor benen. De heks mag de lieve zangstem van de kleine zeemeermin in ruil daarvoor houden. Ze heeft daarnaast pijn tijdens het lopen waardoor ze een beetje strompelt. Uiteindelijk ontmoet ze haar prins, maar die kiest er aan het einde van het verhaal niet voor om met haar te trouwen. Disney’s kindvriendelijke zeemeerminfilm staat ver af van dit aangrijpende verhaal.

Zwarte meermannen en meerminnen

Wist je dat er vroeger meer verhalen rond gingen over zwarte zeemeerminnen en meermannen dan over witte? Veel van de oude verhalen over zeemeerminnen stammen namelijk af van eeuwenoude folklore van vele Caribische en Afrikaanse generaties. Dit is ook de reden waarom voor de nieuwe live-action Disney verfilming van de kleine zeemeermin gekozen is voor Halle Bailey in de hoofdrol van Ariel de kleine zeemeermin.

Maar waar komt dit idee van Disney nou eigenlijk vandaan? In Mali hebben de Dogon-mensen een oorsprongsverhaal met viswezens genaamd nommos. De hemelgod Amma is verantwoordelijk voor het creëren van deze halfvissen halfmensen als de eerste levende wezens op aarde. Tekeningen en gravures van nommo’s bestaan ​​in de hele Dogon-cultuur. In Zuid-Afrika hebben de Khoi-san-mensen verhalen over zeemeerminnen, ondanks dat ze in een droog gebied wonen.

Water was de dunne sluier die de geest van de echte wereld scheidde, en van degenen die water konden veroveren, werd aangenomen dat ze sterke krachten hadden. Het is geen verrassing dat het idee van halfvissen halfmensen daar zou zijn begonnen.

Zwarte zeemeerminnen hebben dus altijd bestaan, lang voor Disney’s verfilming. Gezien de manier waarop Afrikaanse verhalen zijn gemaakt en verdraaid, is het nog maar de vraag waar Andersen zijn originele kleine zeemeermin verhaal vandaan heeft gehaald. Hij schreef op het hoogtepunt van de koloniale periode toen mensen werden ontdaan van Afrikaanse landen en zich vastklampten aan de verhalen die hen maakten tot wie ze waren. Tegenwoordig zijn we volkomen onwetend over het feit dat zeemeerminverhalen al millennia lang op het hele Afrikaanse continent worden verteld. Zeemeerminnen maken ook niet alleen deel uit van de verbeelding, maar maken ook deel uit van de levende cultuur.

In het hart van Afrika zijn zeemeerminnen niet alleen echt, maar er is een inherent gevoel dat ze je leven, je hoop en je vooruitzichten kunnen beïnvloeden.

Het zeemeermin bestaan

Hoewel sommige verhalen vertellen dat zeemeerminnen schattige, romantische fantasiefiguren zijn, zoals je er altijd al van gedroomd hebt, blijken ze in realiteit ware mythologische wezens te zijn met vele vormen en verbeeldingen. Sommige mensen hebben echte zeemeerminnen gezien, andere kennen ze alleen van verhalen. Bewijs van het bestaan van de zeemeermin is er helaas niet, daarvoor zul je zelf met duikbril op onderzoek moeten gaan(!).

Geef een reactie
De waardering van www.noordzeemeermin.nl/nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 1031 reviews.